Waarom ik “De Zwemmende Draak Taiji” beoefen

Waarom ik “De Zwemmende Draak Taiji” beoefen
(en het aan iedereen aanraad die echt iets voor zijn lichaam wil doen).

 

Ik sta er bekend om dat ik van dingen houd die net een beetje anders zijn, zaken die op een of andere manier een meerwaarde bieden. Ik hou ervan om wat dieper te graven en net dàt te vinden wat buitengemiddeld is en wat niet iedereen al doet.

 

Tijdens één van die zoektochten ontdekte ik De Zwemmende Draak Taiji.

 

Het was een schot in de roos. Hoewel ik ook trouw mijn oude Taiji-stijl (Hunyuan) bleef oefenen verdiepte ik mij met mijn leraar mevr. Liping Zhu onder andere in de lange Taiji vorm van De Zwemmende Draak Taiji.

 

Ik had al vele jaren Taiji beoefend, dus ik dacht dat ik het allemaal wel wist en kon. Maar met de Zwemmende Draak Taiji werd weer een heel andere kant van Taiji belicht.

 

Je kan natuurlijk ook zonder enige voorkennis in dit systeem stappen.

 

Bijzonder vind ik de strekkingen en het letterlijk openen van het lichaam. Ruimte maken in de gewrichten, bindweefsels, meridianen en geest. Het openen stelt me in staat om fysieke en mentale blokkades los te laten.

 

Natuurlijk krijg je niets voor niets… Er moet geoefend worden, en geloof me, ik ben mezelf meermaals tegengekomen. Maar dapper ging ik door, vrede nemend met wat ik als mijn grenzen beschouw. Oude blessures komen aan het licht en geven wel aan waar het schoentje wringt.

 

Stukje bij beetje wordt het lichaam zachter en meer flexibel en verbetert je balans op alle gebied en verandert zwakheid, stijfheid en een laag energieniveau in sterkte, lenigheid en vitaliteit.

 

Je kan de vorm ook nog eens op een hele kleine ruimte (2×2 m) oefenen. 

 

Deze aparte Taiji stijl heeft kenmerken van Qigong, Daoïstische Yoga, danskunst en Taijiquan uit de Wudang-stijl.

 

De Zwemmende Draak Taiji werd volgens de legende ontwikkeld door een Daoïstische monnik welke was gevangen voor lange tijd. Hij creëerde een vorm met de plaats die hij beschikbaar had. De beoefening gaf hem een zeer goede gezondheid. De autoriteiten waren verwonderd waarom zijn gezondheid zoveel beter was dan die van zijn medegevangenen. De hoge beambte hoorde van zijn vaardigheden, liet de monnik vrij en begon deze kunst te leren, als leerling van deze Daoïstische meester.

 

En jij? Ben je klaar om jezelf een geweldig Taiji-geschenk te geven?

 

Tot in de les,

Jan