Het is lente

Joepie, het heerlijke seizoen van de groei en de (weder-)geboorte is begonnen.

 

Stilletjes aan zullen we de kracht van het Yang voelen groeien samen met de warmte van de zon.

 

De natuur reageert er explosief op en ook wij komen uit onze Yinne winterslaap.

 

Volgens de 5 elementen-leer in de Traditionele Chinese Geneeskunde correspondeert de lente met het element Hout. Dit jonge en frisse groen heeft een sterke opwaartse energie.

 

Geniet dus volop van de ontluikende groene natuur en ga wandelen met je ogen wijd open.

 

De ogen staan volgens de Chinese Geneeskunde in verbinding met de Lever: het orgaan dat een connectie heeft met het element Hout. De Lever energie zorgt voor een vlotte doorstroming en werking van alle processen in je lichaam. Een wandeling in de natuur is dus heel gezond.

 

Kleed je wel nog goed aan, vooral een sjaal is belangrijk, want de Lever energie houdt niet van Wind. Te veel Wind maakt onrustig en een lokale koude Wind, bijvoorbeeld op de nek of het hoofd kan de oorzaak zijn van spier- en gewrichtspijnen of het begin van een verkoudheid.

 

Vooral lange, smalle en pezige mensen zijn gevoelig voor een verstoring van de Lever energie, zoals stijve nek, peesontstekingen, maar ook allergieën en hooikoorts (= een typisch Lente/Lever fenomeen).

 

De smaak die bij het element Hout hoort is zuur. Dit betekent niet dat je zuur of onrijp fruit moet eten (dus geen citrusvruchten op dit moment). Zure en verfrissende thee zoals hibiscus of rozenbottelthee of zure gefermenteerde groenten (vb kimchi) zijn wel aan te raden. Beter is het om vooral (opnieuw) meer groene bladgroenten te eten (kleur groen) en/of je groenten/vlees/vis te stomen (opwaartse energie).

 

Ons motto:

Ontspan – Beweeg – Geniet

 

Katelijne