Ben jij een piekeraar?

Als je piekert, gaan je gedachten zoals een vis in een te kleine bokaal in cirkeltjes draaien. Je bekijkt de zaken door een negatieve bril. Met andere woorden: je zit in een pessimistisch denkpatroon.

 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn: ervaringen uit het verleden, maar evengoed
(faal-)angst of zorgen over de toekomst (ja, morgen is ook toekomst). Je geest lijkt niet tot rust te komen en hoe meer je overpeinst, hoe verder weg de oplossing lijkt. 

 

Piekeren komt ook veel voort uit een gevoel van onzekerheid. Ben ik wel goed genoeg voor deze job, studie, …? Vooral wanneer er iets nieuw staat te gebeuren, kan de angst toeslaan.

 

Sommige problemen kan je helaas niet oplossen (bv ernstige ziekte). En dan ga je piekeren over iets wat je toch niet kan veranderen, in plaats van je te richten op zaken die je wel kan aanpakken.

 

Piekeren is een emotie. Het is een gevoel van de controle te verliezen.
Kom je in een moeilijke situatie waarin je vaardigheden het naar je gevoel niet kunnen halen, dan kan het gepieker toeslaan. In het ergste geval kan paniek ontstaan.

 

Wanneer het negatief denken blijft duren, kan dit omslaan in psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, slapeloosheid, nachtmerries, concentratieproblemen enz.

Je begint je terug te trekken uit sociale situaties omdat je niet meer kan relativeren.
En daardoor ga je nog meer piekeren.

 

Hoe los je dit op?

 

Doorbreek de vicieuze cirkel en leef in het hier en nu, deze plaats en dit moment. Als je in het nu leeft en niet bezig bent met morgen, wat is dan je probleem? Leer om in het nu te blijven. Bij De Innerlijke Bron hebben we een aantal tools om je te helpen.

 

Zorg goed voor jezelf… 

 

Hypnose-therapie kan op zeer korte tijd je denkpatronen doorbreken om zo je zelfvertrouwen te boosten en piekeren onder controle te krijgen. Tijdens de hypnose zetten we dat stemmetje in je achterhoofd even opzij, zodat we rechtstreeks met je onderbewuste kunnen werken. Daar kunnen we een nieuwe manier van denken gemakkelijk inprenten. Meer optimisme, meer zelfvertrouwen, minder angst, meer wilskracht en ga zo maar verder.

 

Een andere manier waarmee we je professioneel kunnen bijstaan is Taiji en Qigong beoefening.
Ikzelf oefen (bijna) dagelijks Taiji en Qigong om, zoals ik het noem, in “de wereld van de kalmte te komen”, het hier en nu. Telkens je oefent, giet je een beetje water uit je emmer, zodat deze niet zo gemakkelijk kan overlopen.

In mijn Taiji- en Qigong-lessen haal ik dikwijls de vergelijking aan: “En de boer, hij ploegde voort.” Wat er ook gebeurt, zorg zoals de boer voor regelmaat, zowel in je Taiji-beoefening als in een gezond leefpatroon. Gezonde voeding op vaste tijdstippen en voldoende tijd voor ontspanning en vooral … mekaar graag zien .

 

Wist je dat acupunctuur eveneens uitermate geschikt is om de geest tot rust te brengen en psychosomatische klachten aan te pakken?

 

We verwelkomen je bij De Innerlijke Bron met een warm hart. We nemen graag de tijd voor je en helpen je fysiek en mentaal weer op de been. 

 

Jan