5 vragen aan Jan

5 vragen aan Jan De Kock

medebezieler van De Innerlijke Bron te Beerse


Dag Jan, kan je je dagelijkse activiteiten bij De Innerlijke Bron omschrijven?

Bij De Innerlijke Bron werk ik als massagetherapeut. Daarnaast geef ik onze wekelijkse groepslessen, alsook privélessen aan individuele personen en privé groepjes tot 8 personen. Deze lessen omvatten Taiji, Qigong, meditatie, relaxatie-technieken en diverse bewegingsvormen om lichaam en geest gezond en soepel te houden.  Al deze activiteiten zijn aan elkaar gerelateerd. Tijdens de massage kan je mijn sterk doorgedreven Taiji-beoefening ervaren, maar ook in de lessen zal je mijn massage-ervaring herkennen.


Hoelang ben je al massagetherapeut?

Zo’n 20 jaar geleden startte ik met massage. Deze kreeg een enorme boost toen ik in 2004 de Tuina opleiding (Chinese massage therapie) volgde bij de Chinese dokter Xue Shaomin, midden in de Chinese wijk te Antwerpen. Na de opleiding bleef ik in haar praktijk en onder haar toeziend oog werken als vaste massagetherapeut tot 2010. Ondertussen had ik ook mijn eigen professionele praktijk De Innerlijke Bron te Beerse opgestart. In 2010 heb ik het geluk gehad om een Chinese collega (Cindy Qu) uit Beijing op bezoek te krijgen. Zij is 8 weken gebleven en heeft full time meegewerkt in mijn praktijk. Ze heeft me ook nog heel wat “kneepjes” bijgebracht. Uiteraard blijf ik me voortdurend bijscholen. Voor volgend jaar staat er onder andere een cursus stoelmassage op het programma.


En hoelang beoefen je al Taiji en aanverwanten?
Ik startte met Taiji in 1986. Dat is ondertussen 34 jaar geleden. Ook daar heb ik een lang traject afgelegd. Eerst wekelijkse lessen in Nederland en België, diverse workshops, enz … Ik volgde in Nederland ook de Taiji lerarenopleiding. Daarna ging ik gedurende meerdere jaren elke zomer naar Frankrijk om les te volgen bij verschillende befaamde Chinese Taiji meesters. Uiteindelijk heeft het ons (mezelf en partner Katelijne) tot in China gebracht waar we privélessen volgden en zelfs met succes deelnamen aan Taiji-wedstrijden. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om op een internationaal Taiji-congres in China mijn Taiji als masterperformance voor meer dan duizend toeschouwers op het podium solo te demonstreren. Dat is een hele eer…!

Wat probeer je als massagetherapeut en leraar te bereiken?
Ik ben in de eerste plaats begonnen vanuit een sterke passie. Dit is mijn weg. Wat begon met massage is uitgegroeid tot een volledig pakket voor het verzorgen van je gezondheid vertrekkende vanuit de Chinese denkwijze omtrent de gezondheidszorg. Door middel van lessen en verschillende massagemogelijkheden kunnen mensen het heft in eigen handen nemen en op een positieve manier aan hun gezondheid werken. Mensen inspireren. Daar ga ik voor. Het gebeurt vaker dat iemand na een aantal massages of lessen zijn leven anders gaan indelen, gezondere keuzes gaat maken en zo zijn balans herwint.

Dus massage is meer dan alleen maar relaxatie?
Natuurlijk! Relaxatie/ontspanning is het begin van alles en de basis voor elke massage. Regelmatig genieten van een relaxatie-massage is op zich al gezondheidsbevorderend en voor iedereen aan te raden. Maar ik ga ook een stap verder. Bij bestaande problemen, zoals acute en chronische rug-nek-en schouderklachten, hoofdpijn, fibromyalgie, CVS, burn out, stressklachten en blokkades allerhande, kan ik met de therapeutische Tuina massage voor verlichting zorgen. Er is daaromtrent een zeer goede wisselwerking met mijn partner Katelijne, die acupuncturist is en een eigen praktijk heeft onder hetzelfde dak van De Innerlijke Bron. Zowel de relaxatie- als de therapeutische massages kunnen aangepast worden bij zwangerschap of als sportmassage voor atleten. Verder geef ik ook de gespecialiseerde Chinese hoofdmassage, de abdominale of buikmasage en de Nuad masage. Zo heb ik vele vaste klanten die al jarenlang op regelmatige tijdstippen voor hun massage komen om zo preventief en deugddoend aan hun gezondheid te werken.

Dank je wel, Jan! Ik kijk snel op de website om een afspraak voor een massage te maken.